Angst: Når alarmen går

alarm-3410065_1280-edited

UNDERBEVIDSTHED:  Som lyn fra et klar himmel, får du åndenød, trykken i hjerteregionen, hjertebanken, du bliver svimmel og får kvalme, og tror, du er ved at besvime, måske ligefrem dø, og du får en ubønhørlig trang til at flygte. Bare løbe væk og gemme dig. 

Måske kender du følelsen af, at alarmen går i dit nervesystem? Når angsten har fat i kraven på dig.

Hvis du vitterlig var i fare og stod foran et farligt dyr ude på savannen, eller nogen holdt en ladt pistol for tindingen af dig. Så ville du reagerer helt normalt. For dit nervesystem går i kæmp-eller-flygt-tilstand, når du er truet på livet. Ret smart indretning.

Problemet opstår, når alarmen går i utide, mens du er i en ganske ufarlig situation f.eks. på dit arbejde, er på indkøb eller skal mødes med folk. Og jo oftere det sker, desto mere bange bliver du for, at det sker igen. Måske begynder du, at undgå situationer, hvor du tidligere har oplevet at få et angstanfald. Du kan også opleve, at der er flere og flere ting, der bliver problematiske for dig. Du kan ikke længere lide at køre på motorvej, gå på offentlige toiletter eller køre i elevator. Det er som dit liv stille men sikkert skrumper ind.

Du bliver måske både skamfuld og ked af det hver gang, det sker, og du forstår ikke, hvorfor du ikke bare kan være i almindelige hverdagssituationer uden at blive overmandet af angst. Du prøver at tale fornuft til dig selv og overbevise dig selv om, at det er noget pjat. Men alarmen går, uagtet hvor ufornuftigt og ulogisk det er.

Gentagelser og chok
Årsagen skal findes i din underbevidsthed og de 'programmeringer', du har fået gennem dit liv. Vi har masser af programmeringer, f.eks. lærer vi at gå. Det tænker du ikke over. Du har gentaget programmet så mange gange, at det til sidst er blevet automatisk program, der barer kører. Det er smart nok.

Hvis du kører bil, så kender du sikkert fornemmelsen af at være kommet frem til dit bestemmelsessted, men du kan ikke huske hvordan, eller hvilken vej, du er kørt. Det er et eksempel på, hvordan underbevidstheden styrer din adfærd.

Men undervejs i vores liv oplever vi også at blive 'programmeret' på en uhensigtsmæssig måde, således at nervesystemet bliver overaktivt. Programmerne i underbevidstheden opstår nemlig gennem gentagelse, eller hvis du får et chok. Og det behøver ikke være en voldsom begivenhed, men blot noget som du som barn eller senere i livet har oplevet som ubehageligt.

Ved hjælp af hypnose/hypnoterapi kan man finde frem til den episode i dit liv, der er årsag til, du i dag oplever, at alarmen går i gang uden grund. Under hypnose kan man billedligt talt overskrive det gamle program med et nyt og konstruktivt program, således at alarmen kun går, den skal, nemlig når der er fare på færde.

Programmeringerne kan godt ligge i dvale i årevis uden at genere dig for så at dukke op senere i dit liv. Er du kvinde i overgangsårene, kan du opleve, at angsten opstår ud af det blå, når hormonspejlet ændrer sig. Det kan man også arbejde med i hypnose.

Se mere om Hypnose og hypnoterapi


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar