Rid på hedebølgen

ben-white-_W8jM2LOQkQ-unsplash

INDRE ILD: Du kender måske følelsen af, at du brænder indefra. At der er gået ild i dig. Du kan mærke varmen stiger dig til hovedet, huden rødmer og ilden breder sig med lynfart i kroppen, du mærker sveden pible frem, og du skal af med tøjet, og det skal være i en fart.

Hede-og svedeture kan være efterfulgt af hjertebanken, kvalme og  sitren i arme og ben, og kriblen under huden. De kan komme på alle tider af døgnet, med varierende styrke og hyppighed. Men ofte følger de et mønster. Det menes at have at gøre med et dalende niveau af østrogen og et forhøjet niveau af FSH - det follikelstimulerende hormon, som naturligt stiger i overgangsalderen i takt med, æggestokkene går på pension.

Nogle kvinder kan sætte uret efter hedturene, andre bliver vækket adskillige gange om natten og må skifte nat- og sengetøj, fordi det driver af dem. Der er kvinder, som må have skiftetøj med på job på grund af voldsomme og hyppige hede-og svedeture. Det kan være temmelig invaliderende og stjæle nattesøvnen og gøre alting meget værre. 

Ofte er hedeturene værst i perimenopausen og har tendens til at stige i hyppighed og intensitet op mod  din allersidste blødning.
Derefter tager de af for til sidst at stoppe. Nogle kvinder oplever dog, at hedeturene fortsætter, og det har typisk at gøre med et for højt andrenalin-niveau. I så fald handler det om at se på stressniveauet, også emotionel stress. Varme drikke og visse fødevarer kan gøre hedeturene værre. Du kan også få en hedetur, hvis du bliver anspændt af en arbejdsopgave, der driller. Find ud af, hvad der trigger hedeture hos dig, så du kan undgå dem i videst mulig udstrækning.
Du kan med fordel undgå

  • Kaffe, også koffeinfri
  • Alkohol 
  • Stress, angst og anspændthed
  • Sukker, kager og slik
  • Juice
  • Hvidt brød, hvide ris og pasta
  • Spis anti-inflammatorisk og regelmæssigt
Lær at meditere og lave åndedrætsøvelser. Studier viser, at det er muligt at reducere op mod 90 procent af hedeturene ved hjælp meditation og afstressning.

 

Inspireret af tibetanske munke

Du kan også lære af den amerikanske forsker Deborah Kerns måde at tackle hedeturene på. Hun har ladet sig inspirere af Tummo yoga (Tummo er gudinde for varme og lidenskab i den tibetansk buddhistiske tradition) og er en gammel meditationsform, der går ud på at brænde alle begrænsende overbevisninger om sig selv og andet negativt tankegods og dårlige gerninger af. 
Munkene begiver sig til en hule i Himalayas frysende kulde, klær sig nøgne og ifører sig våde lagner, hvorefter de gennem gentagne mantraer og visualiseringer kan skabe så meget varme i kroppen, at de våde lagner bliver tørre. 
Ritualet er en indre renselse og har til formål at komme tættere på sit sande selv, befriet fra tilknytninger til egoet.

 

Byd hedeturen velkommen

Som overgangsalder-praksis betyder det, at du i stedet for at tænke:"Åh, nej, nu får jeg en hedetur - igen". Så tag imod den med åbne arme, forestil dig, at hver gang hedeturene melder sig, ser du den som en mulighed for at brænde gamle overbevisninger, der ikke længere tjener dig, og som du ikke skal bringe med dig ind i dit næste livskapitel
Du kan betragte dine hedeture som et fysisk udtryk for det, der sker på det åndelige plan. I overgangsalderen har vi muligheden for at blive til os selv. Vi skifter ham, stiller os frem i verden som dem, vi i virkeligheden er, frigjorte af alle de tidligere tiders forventninger til os. 
Traditionel behandling af hedeture er hormonbehandling, ligesom angstdæmpende og antidepressivt medicin samt medicin for forhøjet blodtryk kan have den positive bivirkning, at de dæmper hede-og svedeture. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar