Hvor i overgangsalderen er du?

101297881_734814417261702_8028478969370116096_n-1119w-746h.jpg

REJSE MIDT I LIVET: Overgangsalderen har flere faser. I hver fase sker der noget nyt i dit hormonsystem, men der sker også noget nyt med dig. Hvor er du i overgangsalderen?

Fase 1:  Progesteronet falder, østrogenet er uforandret. Du er begyndt at få (mere) pms, bl.a. ømme bryster, hovedpine og humørsvingninger. Forskellige små-skavanker melder sig, du bliver nemt ængstelig, måske angst. Du forsætter dit liv som hidtil, men synes livet er blevet besværligt, og det er det er længe siden, du har haft det rigtig godt. Du forstår ikke, hvad der sker i din krop, og du er måske en hyppig gæst hos lægen, uden rigtig at blive klogere. Måske bliver du sygemeldt med stress. Ah, tænker du, arbejdspladsen er også rærlig. Og du kan finde første ti årsager til, at jobbet eller privatlivet har lagt dig ned med stress. At forandringerne har noget at gøre med overgangsalder, det er du uvidende om og/eller afvisende overfor. Du er i peri-menopausen.

Fase 2: Progesteronet fortsætter sit fald. Østrogenet begynder nu at svinge op og ned. Først små udsving, siden store. Dine menstruationer begynder at blive uregelmæssige, humøret svinger som et pendul. Du genkender ikke rigtig dig selv. Du har kvalme, svimmelhed og er i det hele taget utilpas mange dage om måneden. Du er meget optaget af din fysiske symptomer, søvnløsheden, og den skide angst, der kommer og går, nøjagtig som det passer den, og på de mest ubelejlige tidspunkter.

Måske har du en veninde eller kollega, der foreslår, at du måske er på vej i overgangsalder. Først afviser du tanken. Overgangsalder har med ophør af menstruation og hedeture at gøre, indvender du.  Så det har ikke noget med dig at gøre. Men du googler alligevel og finder ud af, at der måske er noget om snakken, selv om din læge kategorisk har afvist, at du er i overgangsalder. Du holder stadig i fast i livet, som du kender det. Du skal være dig selv, tilbage til dit normale liv. Og du søger hjælp til at slippe af med symptomerne. Du er lettere desperat og køber dig måske fattig i kosttilskud, urter og vitaminer, og alternativ behandling, der angiveligt skulle gøre endeligt kål på symptomerne. Al din energi er rettet mod at udrydde dine symptomer og blive dig selv. Du opsøger måske en terapeut for at arbejde med dig selv og få ryddet op på de indre hylder i håb om, at det hjælper på angsten og den krisestemning, du synes at befinde dig i.

Fase 3: Det er et år siden sidste menstruation. Du er nu, ifølge din læge, i overgangsalder. Østrogenerne svinger knapt så voldsomt. Desperationen er afløst af opgivenhed og modløshed; bliver det bare ved? Symptomerne er der stadig, men de er svagere, og du er  blevet bedre til at tackle dem. Men du føler dig sprød og sårbar og længes efter at være stabil. Det er som om, du ikke kan stole på din krop og psyke længere. Nogle dage er gode, andre hæslige. Og det gør dig ked af det. 

Du tåler ikke så meget, bliver hurtigt træt, orker ikke andre mennesker, foretrækker dit eget selskab eller ganske få tætte relationer. Du er træt af at stille op og spille en rolle. Du vil bare være dig selv. Nye lag i dig selv åbenbarer sig for dig, når du er alene. Nye interesser trækker i dig. Dit arbejde interesserer dig ikke som tidligere. Du begynder at lege med tanken om at give det hele en lang strittende langemand og begynde forfra. Gå i kloster, bo på en bounty ø eller starte din egen virksomhed, bygget på dine værdier. Og det skræmmer dig til at begynde med. Du bliver muligvis konfronteret med dårlig samvittighed, fordi du synes, det er egoistisk. Og det synes omgivelserne muligvis også. 

Fase 4. Hormonerne har fundet et nyt og lavere leje. De svinger ikke så voldsomt, og det betyder, at du er mere stabil, på en anden måde end tidligere, men dog stabil. Råstyrken er forsvundet. Nye, kreative kræfter er dukket op. Mere mod er dukket op. Du kigger dig i spejlet, og ser du er transformeret. Ikke bare dit spejlbillede, der viser en grånende manke, rynket hud samt rundere lår og mave. Men også indeni er du forandret. Du er kommet i kontakt med sider i dig selv, der har ligget og ventet på, at du ville hente dem frem i lyset. Det er nu, du har chancen for at komme i kontakt med din indre kraft. Du ønsker ikke længere dit gamle liv tilbage, for du har i de foregående faser taget afsked med al den bagage, du ikke har brug for i dette nye livskapitel, som du står ved indgangen til. Det har muligvis været en hård rejse, men når du kigger dig tilbage, ser du, den har været nødvendig. Der begynde at tegne sig et billede af noget meningsfuldt.

Du har sagt farvel til pleaseren, farvel til tilpasseren, farvel til det dårlige selvværd. Og nu siger du goddag til modet, goddag til accept af dig selv i en mere autentisk udgave. Du tør endelig stå ved den, du hele tiden har været. Men som du har lært at undertrykke for at passe ind i fællesskabet og leve op til forventningerne om, hvad det gode liv indebærer.

Nu er du ligeglad med, om du passer dig ind, og  hvad andre måtte tænke om dig. Du føler dig fri og mærker nye ressourcer spire frem. Tillykke, Du er nu blevet til en ældre, men erfaren og viis kvinde.

6 kommentarer

Vibeke Lauridsen
 

Jeg er i fase 3 lige nu og det er skrækkeligt. Kan ikke vente med at komme i fase 4.

Læs mere
Læs mindre
Evgenia
 

Jeg er i fase 2 lige nu. OMG!

Læs mere
Læs mindre
Live
 

For en nyttig oversikt! Ingen ønsker eller gidder å forklare dette til sine yngre medsøstre. Eller; jeg skal innrømme at jeg har ikke vært i stand til å ta inn over meg og helt forstå denne realiteten som kom til å banke på døren, før den altså braste inn døren.

Er litt «all over the place”, ser jeg.  Fase 1 har jeg levd i i flere år uten å vite at det var det jeg erfarte. (Hvorfor nevnte ikke legen denne muligheten?) Aldeles grusom PMS. Raseri og nedstemthet ut av det blå. Rasende for den minste bagatell og type sitte ned og bli overmannet av å ville gråte. Nå? What?

Basert på fysiske kriterier er jeg definitivt i fase 2, men følelsesmessig er jeg som oftest i fase 3 og 4 samtidig! 

Har null tålmodighet med folk som lyver for seg selv og vil at andre skal akseptere de samme løgnene. Ser tvers igjennom folks kokettering og falskhet og tenker tørt at jeg kan ikke redde verden som likevel vil bedras. 

Motet er en helt vidunderlig opplevelse (jeg gir komplett faen i hva andre måtte mene når jeg vet hva som er sant i mitt univers, og jeg føler det som å knuse tørt løv mellom fingrene. Wow! Hvor kom det ifra? Samtidig har jeg fått bunnsolide grenser som er en forbløffende opplevelse, hvor jeg nærmest måper av hvor lite energi jeg bruker på å sette grenseløse individer på plass. Det er i tillegg svært underholdende å ha denne «superegenskapen».

Til slutt må jeg si: De unge kvinnene har ynden, skjønnheten og alt det andre fantastiske ungdommen har, og som er en sann glede å ha opplevd, men aldri om jeg hadde klart å forestille meg styrken og virkelig empowerment innenfra som kommer med alderen. Jeg vil ikke velge. Alt har sin tid, men overgangen til en eldre kvinne er så kul.  De fysiske symptomene er litt dritt, men det er inspirerende å tenke at det er fysiske manifestasjoner av andre krefter som tar over. Først ble jeg litt redd og overveldet av meg selv som så sterk og tydelig i verden. Men nå er jeg i sannhet glad i meg selv, ser mine svakheter, kan le av hvor tåpelig jeg noen ganger er,, ser også mine styrker og holdningen min er nå: wow! RESPEKT!

❤️ 


Læs mere
Læs mindre
Dorthe Oxgren
Admin
 

Tak for at dele dine erfaringer. Man skal så grueligt meget igennem i den overgangsalder, men når vi kommer ud på den anden side, har vi muligheden for at folde os selv ud på en ny og mere kraftfuld måde ;-) 

Læs mere
Læs mindre
Anja Malmgaard
 

Jeg er i fase 2. Min psyke kører rundt med mig, og angsten for hvad der venter mig. 

Læs mere
Læs mindre
Dorthe Oxgren
Admin
 

Kære Anja, det kan du tro, jeg genkender. Det er formentlig de hormonelle udsving, du mærker i nervesystemet, og som gør, at alt ukendt bliver 'farligt'. Alt hvad der aer dit nervesystem, yoga, pilates,  meditation er godt at indføre i disse år, ligesom regulær afstressning. 

Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar