Peri-hva-for-noget?

josefin-aED9rphM2iA-unsplash.jpgOPTAKT: Perimenopausen. Jeg havde aldrig hørt ordet, og jeg anede heller ikke, hvad det dækkede over. Det var en naturopat, der introducerede mig til begrebet - da jeg var lagt ned af det, min læge havde diagnosticeret som stress - og forklarede mig, at perimenopausen dækker over hele indflyvningen til overgangsalderen, og at den starter. HOLD LIGE FAST. I midten af 30’erne. Det er her de første tegn på, at hormonspejlet er under forandring, viser sig. Det var også her, jeg begyndte at få ømme bryster, uren hud, blev sulten og irritabel og følte mig oppustet. I ugen op til menstruation. Ikke hver gang, men af og til. At det var kønshormonet progesteron, der var i gang med at dale, anede jeg intet op. Og det gjorde min læge heller ikke.

Da jeg var midt i 40’erne konstaterede hun, at jeg havde en livmoder, der i størrelse svarede til, at jeg var ti uger henne i en graviditet. Men det skulle jeg ikke spekulere på, det ville forsvinde efter overgangsalderen. At det også havde noget med det dalende progesteron at gøre, vidste hun heller noget om.

Og da jeg spurgte hende, hvad jeg skulle tænke på i forhold til overgangsalderen, så svarede hun: ’Ingenting’. Fint, jeg var nemlig på vej til Canada for at studere og undersøge om en gammel drøm om at immigrere kunne lade sig gøre på tærsklen til mit 45. år. At jeg samtidig var på vej mod overgangsalderen. Det anede jeg intet om.

Jeg ville ønske, min læge havde vidst, hvad jeg i dag ved om overgangsårene, der strækker sig over mange år af en kvindes liv – fra 35 til 60. Og jeg ville ønske at hun havde afsat tid til at forklare mig, dels hvad der sker af forandringer i en kvindes krop men også om den psykologiske og åndelige transformation, som kendetegner denne periode. Men det er som om, overgangsalderen i Danmark er reduceret til ophør af menstruation, svedeture og søvnløshed, samt tristhed over at børnene er blevet store og fløjet fra reden.

Jeg ville ønske, hun havde fortalt mig om vigtigheden af at:

 • skrue ned for blusset, arbejdsmæssigt og privat, fordi stress er vildt hormonforstyrrende
 • lære at konsultere kroppen, og lytte til hvad, den fortæller, fordi oppe i hovedet kan og vil vi stadig det hele
 • indtage vitaminer og mineraler og antiinflammatorisk kost
 • holde pauser og pleje sig selv i stedet for andre
 • rydde ud i hormonforstyrrende stoffer i køkkenet og på badeværelset
 • skabe rum og plads til stilhed og tid alene
 • rydde ud i eller minimere relationer, der dræner for energi
 • Ae sit nervesystem, fordi det bliver påvirket af de hormonelle forandringer

 Jeg ville også ønske, hun havde fortalt mig, at det er helt normalt at:

 • føle tristhed, sorg og tab
 • have et stort behov for at være alene
 • symptomerne på overgangsalder er mange og til tider voldsomt skræmmende
 • angst og depression kan skyldes faldet i progesteron, altså en hormonforstyrrelse, der ikke skal behandles med anti-depressiver
 • Stofskiftet ændrer sig, når kønshormonerne flytter op sig, og kan give fysiske og psykiske symptomer
 • overgangsalderen også er en tid med megen indre kaos, en transformationsproces fra at være en frugtbar kvinde til at blive en vis kvinde. 

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar