Bygger du højhuse af dine bekymringer?

sean-pollock-203658-unsplash.jpg

Vores liv byder, uden undtagelse, på udfordringer, problemer og bekymringer. Men har du lagt mærke til, at ting der ikke generede dig en døjt, da du var yngre, pludselig er røget i kategorien med problemer og bekymringer? Det følger nemlig også med, når hormonniveauerne ændrer sig.

Kredser dine tanker om bekymringer om dit helbred, og om hvordan det skal gå dine kære, om økonomi, klimaforandringer eller krig, og gør det dig ulykkelig, eller bliver du overvældet, så er du godt i gang med at fodre dig selv med stresshormoner.

For stress er ikke bare de ydre omstændigheder i vores arbejdsliv og privatliv, men i lige så høj grad de tanker, vi tænker om vores liv. Du ved af erfaring, at mange af dine bekymringer aldrig bliver til virkelighed. De fleste af dem heldigvis, men vores nervesystem er anderledes wired. Vores hormonsystem og vores nervesystem har ikke ændret sig meget siden, vi var hulemænd og kvinder, og skulle beskytte os mod farlige sabeltigre for at sikre vores overlevelse.

I dag er det ikke sabeltigre, vi møder i hverdagen, men krav om præstation, effektivitet og omstillingsparathed, parret med vores egne ønsker om at have et spændende fritidsliv med rejser og oplevelser. Og det tærer på nervesystemet, hvis vi føler, vi hele tiden halter bagefter, fordi vi ikke magter alt det, hovedet gerne vil. Det skaber stress på det indre plan. Stress som vel og mærke spiser af hormonet progesteron, som ellers skal få os til at være i vatter fysisk som psykisk.

Men noget kan du selv gøre. Ligesom vi løber, spinner og går til fitness for at holde os i form, så er det mindst lige så vigtigt, at du dyrker mental fitness. Det kræver til gengæld ikke særligt udstyr eller noget dyrt medlemskab, men kan dyrkes i alle døgnets vågne timer. Og som med al anden træning gælder det også her, at jo mere du træner, desto bedre bliver du.

Og opskriften er ret simpel:

  • Du begynder at iagttage dine tanker.
  • Læg mærke til, når de klager over noget eller nogen, f.eks. dig selv, er vrede, bekymrede, irriterede og frygtsomme?
  • Alene det at begynde at blive iagttager af dit eget hjernespind, ændrer din bevidsthed - og dine tanker.

Hvis du skulle nedfælde alle de tanker, du har i løbet af en dag, på papir, vil du blive overrasket over, hvor negative og destruktive mange af dem er. Spørgsmålet er om, det er tankerne, der styrer dig, eller dig, der styrer din tankevirksomhed?

Man kan tænke sig ned i et sort hul, til angst og deprimerede tilstande, det ved jeg af erfaring, hvorfor det vigtigt ikke at sjuske med sine tanker. Men jeg ved også, at man kan det modsatte, hjælpe sig selv til at hælde i retning af det lyse ved at øve sig i malke det positive i livet, uanset hvor sort det måtte forekomme i perioder. For som den indiske politiker og åndelige leder Mahatma Gandhi (1883-1944) sagde:

Dine overbevisninger bliver til dine tanker

Dine tanker bliver til dine ord

Dine ord bliver til dine handlinger

Dine handlinger bliver til dine vaner

Dine vaner bliver til dine værdier

Dine værdier bliver til din skæbne

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar