Tager overgangsalderen pusten fra dig?

59079134_467800777294184_3052743491344924672_n.jpg

’Kom maj du søde milde’, lyder en gammel sang, som mange allergikere nok hellere vil sende hen, hvor peberet gror i denne tid, hvor pollentallene stryger til himmels. Jeg har selv været forskånet for allergikernes trængsler, indtil for et par år siden, da jeg pludselig blev ramt af åndenød. Denne her angstprovokerende fornemmelse af ikke at kunne trække vejret ordentligt igennem. Bekymret gik jeg til lægen for at blive testet for allergi og få målt lungefunktion. Men her var ikke noget at finde. Så igen forlod jeg lægen med uforrettet sag, sådan som jeg har gjort så mange gange før i forbindelse med de mange sære symptomer, jeg har oplevet i denne periode af mit liv. Åndenøden blev jeg ved med at have, i et par måneder. Så forsvandt den som dug fra solen.

Dermed ikke sagt, at man blot skal slå sig til tåls med det. Gå til lægen og bliv tjekket. Åndenød kan også skyldes alvorlig sygdom. Men det er rart at vide, at åndenød også kan opleves som følge af et dyk i østrogenerne, som påvirker vores slimhinder, ikke bare i skede, øjne og mund, men også i vores tarmsystem og de slimhinder, der sidder i lungerne.

Siden har jeg talt med flere kvinder, der har haft samme oplevelse, og ligesom mig, vidste de heller ikke, at slimhinderne i lungerne også bliver påvirket af de forandrede hormonelle niveauer i overgangsårene. Forestil dig dine lunger som en svamp, som tørrer ud og bliver stenhård, når den ikke bliver brugt og får tilført vand.  Derfor er det vigtigt at huske:

  • at drikke godt med vand, ikke mindst hvis du i forvejen døjer med hede og svedeture, som kræver ekstra væske.
  • Vær også opmærksom på dit åndedræt. Trækker du vejret overfladisk? I så fald kan åndedrætsøvelser, meditation og yoga, hvor der også er megen fokus på vejrtrækning være en hjælp. Blot det at fokusere på sit åndedræt betyder, at det bliver dybere, og oven i hatten træner man også sin evne til nærvær.
  • Har du ikke kvittet smøgerne, så er overgangsalderen en god anledning til at få gjort op med de dårlige vaner og indført nogle nye og helsebringende af slagsen.

Yoga og meditation har jeg praktiseret i mange år, men derudover har jeg også glæde af at bruge små doser af bioidentisk østriol og progesteron-creme. Østriol er det milde østrogen, som bl.a.har indvirkning på slimhinderne.
(Bemærk: Bioidentisk hormonbehandling er ikke for alle, og i Danmark hører det under kategorien alternativ behandling. Hvis man ønsker benytte sig af det, er mit råd, at man sætter sig godt ind i sagerne, og bliver testet). Men mere om det i juni måneds nyhedsbrev.

2 kommentarer

Britt Augustsen
 

Jeg har smurt m progesteron og østriol i 2,5 år, og det har hjulpet meget. Jeg er 48,5 år og har åndenød😖 har haft det i 4 måneder. Følger mine symptomer nøje i dagbog, og Er stoppet m progesteron for 10 dage siden. Kan ikke finde ud af om østriol hjælper eller gør værre på min åndenød...? Har lige holdt pause en uge, det ændrede ikke noget. Skal jeg stoppe helt eller skrue dosis op? Har brugt 0,5 mg østriol hver 3. Dag, og prøvet at skrue op til hver dag - det har ikke hjulpet...har været forbi lægen til diverse blodprøver, hun vil jo ikke tale bioidentiske hormoner... hilsen Britt

Læs mere
Læs mindre
Dorthe Oxgren
Admin
 

Kære Britt,
Det er ikke ualmindeligt at opleve perioder med åndenød i overgangsalderen, idet slimhinderne i lungerne også bliver påvirket af det ændrede østrogenniveau. Jeg går ud fra, du har været til lægen og blevet undersøgt, således at det kan udelukkes,  at der ikke er tale om egentlig sygdom? Du kan også få åndenød af for lidt mavesyre, som mange af os har, når vi bliver ældre. Hvis det er tilfældet, så skal din mavesyre stimuleres.
Jeg er ikke hormonterapeut, så jeg kan ikke rådgive dig mht til doser af de bioidentiske hormoner. Men jeg anbefaler gerne, at folk investerer i et besøg hos en naturopat, der kan noget med kvinder i overgangsårene, så du sikrer, at din basis af kost og vitaminer m.m. er i orden. En sådan kan også hjælpe dig at finde ud af, om det er mavesyren, der skal arbejdes på.
 
Go' vind med det.

Kærlig hilsen
Dorthe
Læs mere
Læs mindre

Skriv en kommentar