Stress og overgangsalder - en hårdtslående cocktail 

poppy-paulsen-YK7EpOnr554-unsplash.jpg

Måske har du allerede smagt på den. Den hårdtslående cocktail bestående af overgangsalder og stress, som kan gøre os vældige utilpasse og syge?
For hvis der er noget, vi er følsomme over for i overgangsalderen, så er det stress. Mange kvinder oplever at, de får prædikatet stress, når de kommer i 40'erne og 50'erne og pludselig ikke længere synes, de kan overkomme deres dagligdag.

Kroppen begynder at larme, smerter man ikke tidligere har haft, melder sig på banen, influenza-lignende symptomer, der kommer og går, udslæt og eksemer bliver forværret, fordøjelsen slår knuden, nervesystemet er ude af synk og giver humørsvingninger, angst og depression. Hos lægen får du at vide, at du er stresset (eller overbelastet) og bliver måske sendt hjem på sofaen i nogle måneder, eller også kører du videre, blot på tre hjul.  Hvad de færreste læger har in mente er, at stress og overgangsalder har mange af de samme symptomer til fælles.

Faktisk er det lidt som en stressreaktion, der sker i kroppen, når vi går ind i overgangsårene. Og det mærkes for de fleste af os. Vi magter ikke det, vi kunne for et øjeblik siden. Vi får behov for at trække os tilbage og tilbringe tid i vores eget selskab og i naturen. Vores interesser ændrer sig, mange føler en åndelig hunger, en søgen efter noget mere og andet end den konkrete og materielle verden.

Er det stress, midtlivskrisen eller overgangsalderen, der banker på din dør? Uanset hvad man kalder det, så er det periode af vores liv, hvor mange ting forandrer sig. Børn bliver store og flytter hjemmefra, ægteskaber går i opløsning, behov for selvrealisering opstår, nye interesser melder sig, behov for at skifte bekendtskabskredsen ud er heller ikke usædvanligt. Vi siger bl.a. farvel til frugtbarheden og ungdommen, og goddag til erfaringen og visdommen. Og den proces kræver ro. 

Jo mere stress, du har i dit system, desto mere larmer overgangsalderen. De fleste af os har vænnet os til at leve med et moderat stressniveau, og det er sikkert gået fint igennem mange år. Oplever du, at den strategi ikke længere virker, så kan du med fordel skrue på flere knapper i dit liv. Tænk på dig selv som en spæd, ny plante på vej op af jorden, som kræver ekstra pleje, næring og omsorg, indtil den har slået rod i en ny muld.

Du kan derfor med fordel:

  • Tænke som en jægersoldat, der er trænet i kun at bruge 75 procent af sin energi ( så er der altid overskud til at klare det uforudsete )
  • Skrue ned for dit aktivitetsniveau, også privat. 
  • Acceptere at overgangsalderen er en periode af dit liv, hvor du er og din krop, psyke og ånd er under forandring. 
  • Rydde ud i hormonforstyrrende stoffer i dit hjem, på badeværelset og i køkkenet ( kemisk stress )
  • Rydde ud i tanker og følelser, der gør der dig ked af det. ( emotionel stress )
  • Sætte selv-forkælelsen og mig-tid i kalenderen.
  • Sætte dig ind i, hvad der sker i din krop i disse år. ( Rigtig mange kvinder går og putter med deres mærkelige symptomer og tror, de alene om at føle sådan )

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar