Kost-forvirret i overgangsalderen

vitaminer.jpg

Matas og helsekostbutikkerne bugner af midler til at overkomme stress med og lindre overgangsalderen. Er planteøstrogener vejen frem, har jeg brug for ekstra b-vitaminer. Og hvad med den fiskeolie? Er det spild af penge, og er olien ikke også bare harsk og i bedste fald ligegyldig for helbredet, i værste fald skidt, i hvert fald for pengepungen.

Gør du, som flertallet af os, og læser med på de sociale medier, hvor det florerer med tilbud om dyre juicer til detox, velmenende mennesker, der deler deres erfaringer med, hvilke vitaminer og tilskud, der virker godt på dem, så bidrager det kun yderligere til forvirringen. For hvad har du brug for? Og kan du tage de samme tilskud som din søster, veninde eller kollega, som fik det så godt af dette eller hint produkt.

Nogle af tilskuddene kan man godt selv eksperimentere med. Mens andre ikke er ufarlige, blot fordi det er plante- og urte-baserede, og særligt hvis du får receptpligtig medicin, så skal det også tænkes ind i de tilskud, du kan og ikke kan tage. 

God investering

Nogle af de bedste penge, jeg har givet ud, da jeg blev lagt ned af en voldsom peri-menopause, var et besøg hos naturopat Charlotte Lillegaard Petersen, der har en stor viden om og erfaring med at behandle kvinder i overgangsårene med kost, vitaminer, mineraler og homøopatiske midler. Jeg kontaktede Charlotte lige før, jeg blev hårdt ramt af hormonelle forandringer. Jeg var lige blevet 49 år og tænkte, at jeg på tærsklen til et nyt årti, gerne ville have et tjek af, om jeg fik vitaminer og mineraler nok. 

Jeg nåede aldrig at besøge Charlotte i hendes konsultation, før den første hormonstorm havde væltet mig omkuld, så vores første 'møde' foregik via Skype. Det var også her Charlotte pegede på, at alle de mærkelige symptomer, jeg pludselig var blevet ramt af - og der var mange, og de var voldsomme - kunne have med peri-menopausen at gøre. Peri-hvad-for-noget? Jeg havde aldrig hørt om peri-menopausen, der er optakten til overgangsalderen, og som for mange kvinder byder på mere eller mindre voldsomme symptomer,  fysisk som psykisk. 

Klar i hovedet med vitaminer

Efter en lang og opslidende tur gennem sundhedsvæsenet, bl.a. som psykiatrisk patient, som ikke bidrog til, at jeg fik det bedre, var det Charlotte, der fik mig drejet i den rigtige retning. Med en håndfuld vitaminer, mineraltilskud, en dosis fiskeolie og lidt justeringer på kosten, begyndte jeg stille og roligt at få det bedre. Indrømmet, jeg var skeptisk. Efter mange måneders sygemelding med søvnløshed, hjernetåge, angst, smerter, kvalme, svimmelhed havde jeg svært ved at forestille mig, at vitaminer kunne hjælpe. Men det gjorde det. Så meget at jeg kunne begynde at tænke klart igen, og gå på jagt efter viden om, hvorfor jeg pludselig var blevet så syg og ikke længere magtede det, jeg plejede. Senere supplerede jeg med små doser af bio-identiske hormoner på egen hånd. Da det ikke er et felt, Charlotte opererer indenfor.


0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar