Vær god ved dig selv i julen

advent.jpg

OMSORG: December byder på mange lækkerier, men også mere sukker, alkohol og fedt. Og som kvinde midt i livet, så har du sikkert erfaret, at der er mad, du ikke længere tåler så godt. Du får måske kvalme af fed mad, sover dårligt, når du har drukket et par glas rødvin, og bliver oppustet eller får diarre af hvedemel og sukker.

I takt med at hormonerne flytter på sig, sker der også forandringer i mave-tarm-kanalen. Derfor kan julens kulinariske indtag godt være noget af en mundfuld for en kvinde i overgang. Ligesom julefrokoster, klippe-klistre-arrangementer og advents-hygge også kan trække store veksler på vores energi-niveau og velbefindende. Særligt, hvis det er pligt-arrangementer eller selskaber med mennesker, vi finder anstrengende. Og det er nogle gange vores nærmeste. Så, vær god ved dig selv og tak nej. Også selv om du skuffer din familie og venner. Det er en del af overgangsperioden: at blive bedre til at sige ja til sig selv. Også selv om det betyder, at du siger nej til andre. 

At holde sit blodsukker stabilt har betydning for, hvordan du har det i løbet af dagen, og især i overgangsårene, hvor det nemmere svinger op og ned og kan give den her ustyrlige trang til søde sager eller et glas rødvin,  men også fysisk ubehag, ængstelighed og humørsvingninger. Regelmæssige måltider er vejen frem, sørg for at få protein om morgenen, det har betydning for, hvordan du har det om eftermiddagen. Spis  sunde mellemmåltider i form af f.eks. nødder eller mandler.

Nogle kvinder tåler dårligt kaffen om morgenen. Især hvis du er plaget af uro, angst eller nervøsitet. For kaffe sparker til stresshormonet adrenalin og kan gøre dig mere irritabel eller ængstelig fra morgenstunden af. Prøv at skifte kaffen ud med grøn te eller urtete om morgenen, og drik din kaffe om eftermiddagen. Jeg har selv perioder, hvor kaffe giver mig hedeture, og så bytter jeg den ud med grøn te.

I overgangsårene handler det om at justere sine vaner og adfærd, så vi har det bedst muligt. Og det kan sagens skifte fra en måned til en anden, og fra dag til dag, hvad du tåler. Måske har du lagt mærke til, at der en sammenhæng mellem, hvad du har spist og drukket, og hvad du har lavet, og hvordan din nattesøvn er? Og netop i en travl julemåned, gælder det om at justere på flere knapper, så vi også kan hygge os i julen. Du kan med fordel:

  • Begrænse dit indtag af sukker og alkohol - begge deler skubber til hormonbalancen.
  • Drikke mindre kaffe, undgå især den om morgenen.
  • Holde blodsukkeret stabilt med regelmæssige måltider. (brug Himalayasalt i madlavningen, det hjælper med at stabilisere blodsukkeret).
  • Spise sunde mellemmåltider, f.eks. nødder eller mandler eller en skefuld peanut-butter.
  • Vælge økologiske madvarer, så undgår du pesticidrester, der mistænkes for at være hormonforstyrrende og kan skade hjernens udvikling.
  • Takke nej til invitationerne, især dem, der dræner dig for energi.
  • Springe over hvor gærdet er lavest. Uddeleger opgaverne til gæsterne eller familiens medlemmer.
  • Købe julegaver over nettet.
  • Tage en lur.
  • Gå en tur alene.
  • Være sammen med mennesker, du kan lide at omgåes. 
  • Vælge de juletraditioner, du holder af, og kassere dem, der har irriteret dig længe. 
  • Klappe dig selv på skulderen for det, du magter - også selv om det ikke er ret meget!
  • Huske på, julen skal også være hyggelig for dig.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer. Vær den første til at skrive en!

Skriv en kommentar